Mama vs. Papa

‘Wij zijn hier vanavond om samen respectvol te voetballen’, sprak Van Persie hardop, voordat de WK-wedstrijd tegen Costa Rica begon. Respect, daar gaat het om. Want tijdens een verhitte wedstrijd voetballen, gebeurt het niet zelden dat de arbitrage of de voetballers elkaar uitschelden voor datgene waar de buurvrouw aan overleden zou kunnen zijn. En dan wil ik het niet eens over vernedering hebben. Allemaal ten koste van een spelletje voetbal, want we vergeten nog wel eens dat voetbal om het spel gaat en niet om het geweld erom heen.

Dit brengt me op de vele raakvlakken die voetbal heeft met de tegenwoordige (v)echtscheiding. Daar waar voetbal begint met een respectvol praatje naar Costa Rica, de arbitrage en de supporters, zie ik dit ook graag terug wanneer een getrouwd stel op het punt staat (of al bezig is) om echt te breken. Dat we niet meer spreken van Nederland vs. Costa Rica, maar dat we voortaan spreken over Papa featering Mama. Want papa vs. mama heeft meer weg van een beginnende wedstrijd, die zonder respectvol praatje op het punt staat van een geweldadige uitbarsting.

Ik ben er daarom voor dat we alle beginnende en gaande (v)echtscheidingen starten met een dergelijk praatje. Om elkaar te blijven respecteren. Elkaars veiligheid, vertrouwen en wederzijdse liefde te waarborgen. Daar waar Suarez tijdens het voetbal een verkeerd voorbeeld gaf, hoop ik van harte dat we elkaar in de toekomst niet meer in de nek zullen bijten en in de haren zullen vliegen. Want een vechtscheiding is geen simpel spelletje, maar een real-life dramasoap met af en toe een vleugje liefde.
En laten we dat laatste nou eens als kernwaarde nemen, door elke keer wanneer jullie gescheiden ouders elkaar zien, te beginnen met een respectvol praatje naar elkaar en naar ons toe. Ik ben voor!